Unikke stoffer fra hele verden | Gratis fragt fra €80
de Deutsch

Afrikanske stoffer - udvikling, fremstilling og betydning af afrikanske voksprints

Afrikanske stoffer - udvikling, fremstilling og betydning af afrikanske voksprints

Du har sikkert allerede spurgt dig selv, hvad disse voksprint egentlig er, hvordan de er lavet, og om der virkelig er et lag voks over stoffet. Kommer alle voksprint fra Afrika, og hvor vigtige er stofferne der? Brug 5-10 minutter på denne blogartikel, og dine spørgsmål vil blive besvaret!

Voksaftryk, hvad er det, og hvor kommer navnet fra?

Taler du om afrikanske stoffer, mange mennesker tænker på lyse farver, farverige mønstre og varieret design. Faktisk er det ret udifferentieret at tale om DE afrikanske stoffer, for det kan omfatte meget mere end blot denne ene form for afrikansk tekstilkunst, som almindeligvis omtales som vokstryk. Og enhver, der forsøger at oversætte vokstryk med vokstrykmaterialer, vil sandsynligvis blive ofre for den fejlslutning, at disse er voksbelagte tekstiler. Det er snarere fremstillingsprocessen, der gemmer sig bag dette navn. Bomuldsstoffer er maskinfremstillet ved hjælp af en batik-proces. Ved hjælp af voksstencils printes store, geometriske eller filigranmønstre på de allerede vævede stoffer og farves derefter. Farverne ruller af voksstencilerne. Fjerner man så stencilerne, er der ét motiv tilbage. Det særlige ved denne proces er, at forsiden og bagsiden af ​​stoffet ikke adskiller sig i intensiteten af ​​farverne på nogen måde.

Ikke alt, der siger Afrika på den, har også Afrika i sig

I modsætning til hvad mange tror, ​​er afrikanske vokstryk dog ikke en opfindelse fra det afrikanske kontinent. I det 19. århundrede var det afrikanske soldater fra det hollandske østindiske kompagni fra Java (Indonesien), der først introducerede stofferne som importvarer eller gaver ad søvejen. De farverige og håndlavede batikker var meget populære på Afrikas vestkyst, hvilket fik europæiske handlende, især fra Holland, Storbritannien og Schweiz, til at producere billige efterligninger af Java-stofferne til det afrikanske marked.

Det var altså afrikanske rekrutter, der populariserede java batik i deres hjemland og dermed banede vejen for nutidens vokstryk. Først produceret i Europa, senere hovedsageligt i Nigeria, Ghana og Elfenbenskysten, kommer stofferne nu for det meste fra Kina. Med tiden etablerede stofferne sig ikke kun på den vestafrikanske kyst og senere på hele kontinentet, men udviklede også deres egne produktionsfaciliteter. Etableringsprocessen var på ingen måde af passiv eller forceret karakter, men derimod en aktiv og kreativ tilegnelsesproces. Materialet, som oprindeligt kom fra Indonesien, blev overført til den afrikanske kontekst, tilpasset og indarbejdet i deres egen kultur. Så når man taler om traditionelle afrikanske stoffer i forbindelse med voksaftryk, er dette ikke strengt korrekt, da det er et ret nyligt fænomen introduceret af europæiske handelsagenter.

Køb afrikanske stoffer

Beklædningsgenstand, statussymbol, kommunikationsmedie – et tekstils multifunktionalitet

I Afrika, især i vesten, er voksprint blandt de mest populære stoffer. I mange samfund spiller de en vigtig social og kulturel rolle. Eksemplet med Ghana viser, hvor vigtigt dette kan være. Efterspørgslen går gennem alle sociale klasser her, hvilket især kan forklares med materialernes integration i folks kulturelle liv. De er en integreret del af ceremonielle aktiviteter og hverdagsliv. I mellemtiden er der endda den "traditionelle fredag", hvor befolkningen opfordres til at klæde sig i ægte voksprint lavet i Ghana. Baggrunden er den illoyale konkurrence fra den asiatiske konkurrence, som vi rapporterede.

Som en reaktion på deres kunders forskellige økonomiske krav har afrikanske producenter udviklet en bred vifte af voksprint, som er meget forskellige i pris og kvalitet. Ved siden af klassiske voksprint For eksempel er der Super Wax, den højeste kvalitetstype af stof, der primært bruges til at lave tøj. Især i en kvindes liv spiller stoffer en afgørende og lige så eksplosiv rolle. Livet eller deres status måles ikke mindst på ejerskabet af deres voksaftryk. Hun er omhyggelig med at have en respektabel samling af vokstryk ved sin død. Unge kvinder står på den anden side over for et andet dilemma. På den ene side vil de gerne være modebevidste og afviser derfor designs, der har været på markedet i årtier. Til gengæld får hun markant mere respekt ved at bære klassiske mønstre.

Udover visuel æstetik og funktionen som statusindikator har stofferne en anden egenskab – de fungerer som et kommunikationsmedie. Designene giver mulighed for at udtrykke sig, tage stilling uden at krænke normativ adfærd. Denne form for visuel samtale er normalt baseret på et problematisk emne, som ikke kan verbaliseres direkte. For eksempel kan en slags "tavs" protest gennemføres, uden at nogen tilstedeværende taber ansigt.

Oversigt

Betydningen kan naturligvis være meget forskellig i forskellige afrikanske lande, selv inden for dem, for eksempel i tilfælde af ulige aldersgrupper. Hvad der dog kan konstateres er, at de farverige voksprints kan tælles med i garderobens almindelige repertoire i mange lande på kontinentet og især blandt kvinder.
0 0 stemmer
Artikel Rating
gæst
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest afstemt
Inline feedbacks
Se alle kommentarer
styrekugle

[…] Afrikanske stoffer: udvikling, produktion og betydning […]

styrekugle

[…] Folkemønstre fra Afrika er i top i år. Hvis du kan lide det farverigt, kan du sprede voksprintene dekorativt på sofaen og lænestolen, bruge dem som gardiner, vægbeklædninger eller duge. Ideelt set forlade […]