Ønskeliste 0 Kurv 0 min konto
Unikke stoffer fra hele verden | Gratis fragt fra €80

5 spørgsmål til Daniel Haaksman om hans nye album African Fabrics

5 spørgsmål til Daniel Haaksman om hans nye album African Fabrics

DANIEL HAAKSMAN, født i ROM, gik i skole i MOGADISCHU og bor nu i BERLIN. Musikkenneren er en absolut allrounder og i disse dage hovedsageligt på farten som producer og DJ. Men også som radiovært på vores yndlingsstation RADIOHUSET EUROPA han introducerer globale lyde til et større publikum. Han gjorde brasiliansk dansemusik BAILE FUNK kendt verden over og tilbyder med sit nye album AFRICAN FABRICS en fortolkning af den livlige dansescene i Afrika. Da vi hørte navnet på albummet, spidsede vi straks ørene og ville gerne vide mere om de paralleller, han ser mellem hans MUSIK og AFRIKA SUBSTANCES.


”DU siger, at MUSIK og STOFFER er broer i din kulturelle DIALOG. Og med dit album giver du mange ukendte KUNSTNERE en PLATFORM. Hvad vil du gerne se som "OUTCOME" af dit album?"


Med mit album vil jeg blandt andet påpege, at de billeder af Afrika, der findes i Europa eller i "Nord", har et presserende behov for en nutidig kontrol. I de sidste ti år har der været store sociale omvæltninger i mange afrikanske lande, nye middelklasser er dannet, der pludselig har adgang til nye teknologier og internettet.

 

Dette teknologiske fremstød gav næring til den hurtige spredning af adskillige tidligere lokale musikgenrer og fremkomsten af ​​en blomstrende musikvideoindustri, der producerede lyde og billeder, der cirkulerede inden for Afrika og globalt. Albummet er mit kunstneriske bud på, hvad jeg har lavet på det seneste

musikalsk, især fra det sydlige Afrika med lande som Sydafrika, Angola eller Mozambique, og i denne fortolkning kombinerer jeg aktuelle afrikanske stilelementer med basmusikgenrer fra den nordlige halvkugle.


"Det har vi oplevet VOKS TRYK mange i Europa er for FARVERIGE, for iøjnefaldende, for KOMPLEMENTÆRE i farvesammensætningen. Tror du, at din musik, som et andet medie og spejlbillede af voksprint (lydkomposition), finder en anden ADGANG til mennesker og overvinder denne BARRIERE?”


Jeg ønsker det! På grund af sin immaterielle form er musik naturligvis meget mere flydende og fleksibel end mode, musik er gratis tilgængelig i dag, musik overskrider mange sociale og kulturelle grænser – alt det, som moden ofte kæmper for at opnå. Musik kan gøre folk mere direkte følsomme over for kulturelle forskelle. Samtidig mærker jeg for eksempel med mine DJ-sæt, at mange mennesker på dansegulvet ofte er ligeglade med, hvor musikken kommer fra, eller på hvilket sprog den synges eller rappes – så længe det er narret. og det virker på dansegulvet!


"Hvordan opstod ALBUMTS NAVN? Hvad var nøglesituationen, hvor du så PARALLELLERNE mellem MUSIK og STOFFER?”


I sommeren 2015 besøgte jeg en udstilling i Weil am Rhein kaldet "Making Africa", som også indeholdt en skulptur af den nigeriansk-britiske kunstner Yinka Shonibare, som virkelig imponerede mig. Da jeg læste i et interview med ham, at han engang blev bedt om at producere "autentisk afrikansk kunst" til en udstilling og derefter begyndte at stille spørgsmålstegn ved denne ægthed og engagere sig i historien "afrikanske stoffer” eller voksprintene, som betragtes som “afrikanske”, men faktisk er produkter af et komplekst samspil mellem kolonialisme, globalisering og kulturelle misforståelser, indså jeg, at dette perspektiv også kunne anvendes på min egen musikalske produktionsmetode.

 

Mere om skabelsen af ​​afrikanske STOFFER i vores BLOGARTIKEL "Afrikanske stoffer - udvikling, fremstilling og betydning af afrikanske voksprints".

 

 "Stof" betyder ikke kun "stoffer", men også "strukturer", "konstruktioner" og abstraktionen, total nedbrydning og genkomponering af denne "afrikanske" sag har været ledemotivet og princippet i albumproduktionen. Jeg elsker mange forskellige musikstile, der kommer fra forskellige afrikanske lande, men som kunstner vil jeg ikke efterligne dem 1:1, men oversætte dem til min egen kulturelle kontekst og bruge dem til for eksempel mine DJ-sæt.


"Mange succesfulde afrikanske STOFDESIGN kopieres i østasiatiske lande og sælges derefter over hele verden, hvilket kan betyde KOLLAPS for den indenlandske TEKSTILINDUSTRI. Tror du, der kunne ske en lignende udvikling med musikgenrerne fra Afrika, måske også i en positiv forstand, at ELEMENTER af disse musikgenrer kan findes mere og mere i "WESTERN" (klub) produktioner på et tidspunkt?"


Siden begyndelsen af ​​fremkomsten af ​​elektronisk dansemusik har afrikanske stilistiske elementer været en stor indflydelse, som nogle gange giver mere genklang, nogle gange mindre bevidst i mange genrer. Detroit techno, for eksempel, er strukturelt en teknologisk tilpasning af tribal trance rytmer, der er blevet spillet i århundreder i det sydøstlige Afrika, i områderne i nutidens lande som Malawi og Zimbabwe.

 

Housemusik, som til gengæld opstod i Chicago i midten af ​​1980'erne, blev den største, dominerende danselyd i Sydafrika i 1990'erne, og i dag er house-producere fra Europa og USA inspireret af housemusik fra det sydlige Afrika. Musik skvulper frem og tilbage på tværs af kontinenter og have, der kan ikke være tale om et sammenbrud. Nok er musikindustrien i grøften, men musikelskere lever i den mest spændende tid nogensinde, aldrig før har det været så nemt og direkte at lytte til musik fra alle verdenshjørner.


“Vi er selverklærede WORLD IMPROVERS hos TRUE FABRICS. Hvad ønsker du dig for en bæredygtig fremtid i denne VERDEN, og hvad kan din MUSIK gøre for det?


Der er utallige ting, som jeg ønsker en mere bæredygtig fremtid i denne verden, en reduktion af det globale spise kød, fjerne fossile brændstoffer osv. osv. Musik kunne være et redskab til disse ønsker. Måske vil jeg dedikere mit næste album til klimaændringer, hvem ved?

0 0 stemmer
Artikel Rating
gæst