Ønskeliste 0 Kurv 0 min konto
Unikke stoffer fra hele verden | Gratis fragt fra €80

10 tips til bæredygtig syning

10 tips til bæredygtig syning

Vil du være opmærksom på bæredygtighed i dine syprojekter? Men hvad menes der med begrebet "bæredygtighed"? 

Med hensyn til stoffer og tekstiler er disse til vores virksomhed True Fabrics / Ubuntu World, herunder:

naturlige materialer, fair arbejdsvilkår, direkte handel, traditionelt tekstilhåndværk, kulturel identitet, Lokalt engagement og Donationer til hjælpeprojekter.

Du kan finde yderligere information i vores: True Story, samt i menupunktet: Bæredygtighed og under ubuntuworld.info.

Vi har samlet et par nyttige tips til dig. Det er aspekter, som vi selv beskæftiger os med i vores syprojekter og som virksomhed. Forhåbentlig vil de give dig en første værdifuld tilgang til emnet. Vi påstår ikke at være komplette og ser frem til input og tilføjelser.

Med dette i tankerne er her vores 10 tips til bæredygtig syning:

1. Gennemsigtighed – hvor kommer stofferne fra

Når du køber dine stoffer, skal du være opmærksom på certificering og bæredygtighedsmærker. Blandt andet interessant:

GOTS (Global Organic Textile Standard): Et segl for tekstiler produceret på en miljømæssigt og socialt ansvarlig måde, som kontrollerer hele produktionskæden på en internationalt standardiseret måde. Der er særligt fokus på brugen af ​​kemikalier. Der er to forskellige niveauer af forseglingen - mindst 70% fra økologisk producerede naturfibre eller mindst 95%. GOTS er en meget høj standard for organiske materialer. 

OEKO-TEX Standard 100: Certifikatet hævder ikke at kontrollere økologisk bæredygtighed, men garanterer kun, at stoffet er fri for skadelige stoffer. Miljøbeskyttelse og arbejdsforholdene i stofproduktion er irrelevante. Det handler om forbrugerbeskyttelse. Det er udtrykkeligt IKKE et certifikat for organiske stoffer!

OEKO-TEX Made in Green segl: omfatter fravær af skadelige stoffer fra OEKO-TEX 100, men står også for miljøvenlige og socialt ansvarlige stoffer. Derudover er forsyningskæderne underlagt et krav om gennemsigtighed.

IVN ordre: er et segl fra International Association of the Natural Textile Industry, som omhyggeligt undersøger den miljømæssige og sociale kompatibilitet af alle produktionstrin. Denne forsegling anses for at være den strengeste standard for organiske materialer.

Fairtrade sæl certificeret bomuld: Det er et krævende mærke, der yder et væsentligt bidrag til fair forhold mellem handelspartnere og overholdelse af sociale minimumsstandarder langs hele forsyningskæden, og som også stræber efter økologiske forbedringer i produktionen af ​​bomuld.

Men det behøver ikke altid at være en sæl. Fordi sådanne certificeringer normalt er ret dyre og tidskrævende og derfor ofte er udelukket, især for mindre virksomheder. Vær derfor opmærksom på, hvor gennemsigtige og troværdige dine stofforhandlere og producenter kommunikerer deres bæredygtighedskriterier. øh, hvor kommer materialerne fra og råmateriale under hvilken arbejdsvilkår de er lavet.

Sy nu bæredygtigt med sykasserne fra True Fabrics!

 

Bæredygtig syning med sykassen fra True Fabrics

2. Kvalitet af stoffer

Når du køber dine stoffer, skal du være opmærksom på deres Kvalitet og lang levetid. Intet er mere skadeligt for miljøet, hvis materialer, der produceres i en kompleks proces, kun har en kort livscyklus og ender i skraldet efter kort tid. Nøgleord: hurtig mode & forbrugsreduktion.

Læs mere om dette emne i vores blogartikel: "Dit bæredygtige syprojekt mod fast fashion!” (kommer snart).


3. Biomaterialer

En anden kvalitetsegenskab for et stof er dets økologiske fodaftryk. Vær derfor opmærksom, når du køber dine stoffer biomaterialer.

Desværre er der ingen ensartede lovbestemmelser, når det kommer til begrebet "økologisk". Så hvad betyder økologisk for stoffer, og hvordan genkender jeg det? 

Alle, der ønsker at købe økologiske stoffer, forventer et stof, der er produceret bæredygtigt, fra kontrolleret økologisk dyrkning eller økologisk dyrehold. Men det handler om meget mere end bare fiberen. Er stofferne blevet farvet og trykt på en måde, der ikke er sundhedsskadelig for eksempel? Hvor mange kemikalier blev brugt? Hvor høj er den logistiske indsats, indtil det færdige stof er under din symaskinenål? Hvor fair er arbejdsforholdene i væve- og farvningsværkerne?

Hvis det er vigtigt for dig, hvor stofferne er produceret, hvem der har høstet og forarbejdet fibrene og hvordan stofferne er farvet, så er der mulighed for at være opmærksom på den relevante certificering.
Men husk på, at certificeringer altid er tidskrævende og dyre og derfor ofte er udelukket, især for små virksomheder. Det gælder også vores Togo stoffer eller vores Aboriginal design! Derfor er nøgleordet her: gennemsigtighed!

Og så lang rækken af ​​økologiske aspekter er, er de forskellige certificeringer og plomberinger for økologiske materialer desværre lige så brogede, som skal sikre, at vi også identificerer de organiske materialer som økologiske. Under punkt 1 - Gennemsigtighed - har vi opsummeret de vigtigste segl, så du kan give dig et overblik. IVN-Best og derefter GOTS har de strengeste kriterier. 

4. Kulstoffodaftryk og miljøpåvirkning

Hvordan kan jeg reducere CO2-fodaftrykket og miljøpåvirkningen af ​​mine stoffer?

Kommunikeres dette gennemsigtigt af producenterne?

  • Økologisk bomuld vs. konventionel bomuld. Dyrkning af økologisk bomuld kræver også meget vand. Vandforbruget er dog lavere end med konventionel bomuld. Du kan finde ud af, hvorfor det er tilfældet, og hvilke aspekter der stadig taler for økologisk bomuld i Kipli blog læse.
  • Farver. Ved farvede stoffer bør du være opmærksom på naturlige farvestoffer, og hvilke standarder producenterne af stofferne følger, for eksempel med hensyn til bortskaffelse af spildevand fra stofproduktion. Stoffarvning og et højt forbrug af kemikalier repræsenterer ofte en utrolig miljøbelastning.Hvad næppe nogen ved: Farvning er faktisk det største miljøproblem i hele modebranchen.
  • Vegansk – uden læder? Der er mere end nok alternativer. For eksempel ananas læder (Piñatex), æble læder, kaktus læder, svampe læder, kombucha, kork læder, vin læder eller papir læder.
    Man skal dog huske på, at ikke alt vegansk læder er miljøvenligt. Det er for eksempel tilfældet med billigt produceret imiteret læder. Du kan finde mere baggrundsinformation om dette her.
  • Se godt efter og undgå stoffer fremstillet af naturlige råmaterialer, der har gennemgået en intensiv kemisk behandling. På grund af det høje forbrug af kemikalier og vand har disse materialer fremstillet af naturlige fibre også en høj CO2-balance. Et meget almindeligt eksempel på dette er stoffer lavet af bambusfibre!
    Bambus bruges til at lave viskose, og kemikalier som kaustisk soda og kulstofdisulfid bruges til at skabe en spinderbar masse, der ikke længere har egenskaberne som det oprindeligt brugte træ. Tekstilet annonceres dog som et stof lavet af bambusfibre.
  • Lange transportruter. Også stofferne af True Fabrics har en lang transportrute, før de ender på vores lager. Det er dog vigtigt at vide, at vi udelukkende arbejder uden mellemled. Det betyder, at stofferne ikke tager en omvej, men tager den kortest mulige vej direkte fra fabrikken, hvor de er produceret til os. Derudover er det vigtigt for os at udligne og kompensere for de uundgåelige emissioner fra transporten af ​​materialerne. Dette sker via kompensationsudbyderen atmosfair.


5. Biologisk nedbrydeligt

Det indrømmer vi også True Fabrics formår ikke kun at liste vores stoffer i økologisk kvalitet. Ikke desto mindre vil vi råde dig til at sørge for, at stofferne er lavet af naturlige råmaterialer, som derfor også er biologisk nedbrydelige. Disse er bl.a Bomuld, hamp, hør, uld, silke, brændenælde etc.

Ikke biologisk nedbrydeligt er syntetiske stoffer som:

Polyester, fleece, viskose, imiteret læder

Til produktion af syntetiske tekstiler er aktuelle mere end 52 milliarder liter olie årligt Brugt. Selvom vand- og jordforbruget er lavere end med naturlige fibre, er energiforbruget enormt. For eksempel udledes der tre gange så meget CO2 som ved bomuldsproduktion, og når de syntetiske fibre vaskes, frigives dette. mikroplastik ud i vandet.

er også problematiske blandede stoffer med en syntetisk komponent. Det gælder blandt andet de så populære Jersey stoffer også, som får deres "stretch-effekt" fra strikkestilen, men som regel også fra tilføjelse af spandex konserveret Andre eksempler er belagt kork eller stoffer med en vandtæt belægning.

Der er nu nye regenerative fibre lavet af cellulosefibre som Tencel/Lyocell eller Modal, som er lavet af bæredygtigt forvaltede skove og miljøvenlige opløsningsmidler. Disse stoffer er vidunderligt bløde, flydende og har en kølig hånd, der ligner konventionelle cellulosebaserede kunstige fibre - og de kommer endda i jersey. De er gode til bluser, kjoler, sommerbukser osv. Disse stoffer er normalt biologisk nedbrydelige, men ikke alle Modal fremstillingsprocesser er økologisk kompatible. Derfor skal du bestemt være opmærksom på oprindelsen.


6. Reducer

De fleste (hobby)syersker har deres eget lille lager af stoffer, som mest består af spontane indkøb. Hvis jeg virkelig kan lide et stof, kan jeg ikke lade det ligge, selvom jeg ikke har planlagt et specifikt syprojekt endnu. Jeg tryller noget ud af det - tænker jeg da ved mig selv... Jamen, hvem ved det ikke?

Men her er en nytænkning påtrængende tilrådeligt, tag ikke altid alt det du kan lide med dig. Hellere søg specifikt, hvad du har brug for. Og gør det klart for dig selv: Stoffer af høj kvalitet kan ikke kun koste 5 euro per meter. Tænk over, hvad rimeligt producerede og miljø- og hudvenlige stoffer er værd for dig!

Hvis du allerede har en rimelig stor stofbutik og gerne vil skifte til økologisk, så skal du ikke bare smide dine stoffer ud nu. Det ville slet ikke være holdbart. Du kan f.eks. bruge dem til prøvedele eller bruge dem kreativt. Lav f.eks. fyldstykker ud af det.


7. Nul spild

For at undgå spild skal du kun købe så meget stof, som du har brug for. Læg mønstrene ud, så du har så få rester som muligt. Større sektioner og stofrester kan stadig bruges. Uanset om det er nyttige husholdningshjælpere eller små gaver... der er ingen grænser for dine ideer.

Og hvis dit syprojekt fejler fuldstændig, og du får lyst til at smide det direkte i skraldespanden – så lad være med at gøre det, men i stedet plukke det op og bruge materialerne igen. Du kan bestemt stadig lave noget pænt eller nyttigt ud af tøj, der har fejlet, i det mindste skal ting til husholdningen, såsom køkkenruller eller klude, være derinde!


8. Upcycling og refashioning

Har du en slidt, slidt og ødelagt sweater? Så se, hvad du ellers kan bruge. Ødelagt tøj, der hurtigt ender i skraldespanden, kan genbruges og behandles vidunderligt. Kombineret med nye stoffer kan vidunderlige findes her upcycling– Projekter oprettes. Lynlåse, knapper, spænder... du kan selvfølgelig upcycle alt, der stadig er intakt.

Men hvis pulloveren alligevel kan reddes, og du reparerer den eller forkorter de ærmer, der er revet igennem ved albuerne - så taler vi strengt taget ikke om upcycling, men ca. REFASHION. Grænserne er dog meget flydende her.

Og uanset hvad man kalder det – det vigtigste er, at gammelt bliver nyt!
Og når du først begynder at reparere gamle ting, genbruge dem og skabe nye ting ud fra dem, stopper du ikke med at gøre det så hurtigt. Du skal se, det er virkelig sjovt!

I vores blogartikel "Dit bæredygtige syprojekt mod fast fashion!" (kommer snart) kan du læse mere om upcycling! Her kan du blandt andet også finde ud af, hvad såkaldt downcycling går ud på.


9. Syværktøj og sytilbehør

Hvor bæredygtige er dine syværktøjer og tilbehør? Det starter med symaskinen - her, hvilke bæredygtighedskriterier opfylder producenterne af din symaskine - og hvor holdbart er det gode stykke? Tilbyder producenten en reparationsservice?
Når du har besluttet dig for en model, skal du passe godt på din maskine, rengøre den jævnligt med fnugbørsten og få den efterset hvert 2.-3. år, så du kan blive ved med at nyde den i lang tid.

Hvis du leder efter bæredygtigt sykle, skal du investere en masse tid. Det er også grunden til, at vi gerne vil gøre det nemmere for vores kunder at implementere deres bæredygtige syprojekt i fremtiden. Derfor har True Fabric sat sig som mål at tilbyde bæredygtigt sytilbehør i tide.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger sytilbehør?

⇒ Garn

Vær for eksempel opmærksom på økologisk garn og/eller garn med træspoler. 

Det er ikke altid muligt eller fornuftigt at bruge garn lavet af naturlige materialer eller endda økologisk bomuld. Men syntetisk garn kan nu også købes som øko-version. Firmaet Gütermann fremstiller for eksempel sytråd af 100 % genbrugspolyester. De indsamlede PET-flasker vaskes i forskellige arbejdstrin, rives til såkaldte flager og smeltes. Den nye sytråd er så lavet af den. Og bedst af alt: det hele er "Made in Germany".

Dette rPET-garn er dog IKKE biologisk nedbrydeligt!! Så overvej nøje, hvorfor et bomuldsgarn er udelukket til dit syprojekt!

⇒ Skæremåtte

Vi gik på jagt efter bæredygtige skæremåtter og fandt ud af, at der næsten ikke var noget. Skæremåtter er selvfølgelig meget holdbare i sig selv, men de er selvfølgelig ikke biologisk nedbrydelige. 

Vi er glade, hvis du kender en producent, der tager hensyn til bæredygtighedsaspektet ved at skære måtter.
Vi kunne kun finde en selvhelbredende skæremåtte fra den spanske producent "La Canilla” opdager, at to af de fem lag er lavet af genbrugsmateriale.

⇒ Sakse og roterende skær

Du kan også være opmærksom på kvalitet og lang levetid her. Og køb dem fra producenter i Tyskland/Europa for at reducere CO2-fodaftrykket.

⇒ Fyldningsmateriale, fleeceline / påstrygningsindlæg

Det er nemt at fare vild i underpudernes verden! Der er så mange forskellige til en bred vifte af syprojekter. At vælge de rigtige indlægssåler er noget af en udfordring. Du skal vide lidt om det og få information eller bare prøve det og lære, hvilken der er den rigtige. Der er mange syvejledninger, der inkluderer Vlieseline. Ja, og hvilken fleeceline nu? Mærkeligt nok er dette ofte ikke inkluderet. Især som nybegynder kan du fortvivle. Og det er endnu sværere at få fat i bæredygtige nonwovens. Så er valget i hvert fald meget begrænset.
Især på det kreative område, for sytilbehør, er det bemærkelsesværdigt, at syindsatserne til stabilisering for det meste mangler polyester eksisterer. Noget som Decovil eller Style-Vil ser ikke ud til at eksistere som en øko-variant. Og vi kunne kun finde quilters gitter eller andre patchwork-fleece lavet af syntetiske fibre. 

Det ser bedre ud med volumen fleece. Her er der f.eks. også bomuld fleece eller soja fleece. Eller nonwovens lavet af 100% genanvendt PES.

overveje: underpuder er også gennem den klæbende belægning ikke længere fuldstændig biologisk nedbrydeligt, også selvom selve fleeceen består af 100 % naturmateriale. Det er derfor mere bæredygtigt at bruge syet mellemfor.

Når det kommer til fyldmaterialet, kan du bruge bomuldsvat, ny uld eller endda majsvat. Vær opmærksom på certificeringen.

⇒ Knapper, lynlåse og Co

Når det kommer til knapper, er der vidunderlige alternativer lavet af træ, metal, corozo, kokos eller plantebaserede polymerer. 

Lynlåse, spænder, skydere, firkantede ringe og så videre er lavet af metal. 

⇒ Bånd, kanter og snore

Der er et bredt udvalg af økologiske bomulds- eller satinbånd, fletninger og snore. Økologisk elastik er lavet af en blanding af økologisk bomuld og naturgummi.
Webbing fås også i en ren bomuldsversion. 


10. Sy din hverdag mere bæredygtigt

At sy selv er selvfølgelig bæredygtigt i sig selv. Og hvis du så tager de mange tips og forslag til dig, yder du et rigtig stort bidrag til bæredygtighed. Hvis du nu får lyst til at integrere emnet i din hverdag, er der mange talrige måder at sy hverdagsredskaber på selv.

Uanset om det er skålbetræk (i stedet for husholdningsfilm), frugtposer (i stedet for plastikposer), sminkeplader (i stedet for vatrondeller) eller gaveposer (i stedet for indpakningspapir)... der er mange ideer og inspiration! Søg og lad dig inspirere. De fleste af de syvejledninger, som du kan finde online om dette emne, er superlette og hurtige at implementere. Så det er værd at prøve det af.

 

Konklusion

Som du kan se, er emnet bæredygtig syning meget omfattende og komplekst. Det er meget svært, nogle gange endda umuligt, altid at være opmærksom på alle kriterier. Ikke desto mindre er det op til os at være så meget opmærksomme på aspektet af bæredygtighed som muligt. 

Du bliver uundgåeligt nødt til at indgå kompromiser. En certificering eller segl er ikke altid mere bæredygtig, for eksempel hvis en lille producent ikke har ressourcerne til at gennemgå en sådan certificering. Denne fabrik er imidlertid opmærksom på miljøstandarder og skaber bæredygtige arbejdspladser i et prekært økonomisk miljø. Eller hvis et ikke-biologisk nedbrydeligt tilsætningsstof, som du bruger i dit syprojekt, så omvendt øger produktets levetid eller brugstid markant. 

Det er dog værd at være opmærksom på så mange aspekter som muligt og stille spørgsmålstegn ved og undersøge dine egne handlinger. Og så at kræve dette af producenterne, producenterne og forhandlerne – og hvor der er tvivl, presse på for gennemsigtighed. Dette er den eneste måde at gøre tekstilindustrien og dermed vores planet mere bæredygtig og bruge den. 

 

Skriv til os i kommentarerne, hvordan du designer emnet bæredygtighed i dit syunivers. Vi ser frem til en livlig udveksling og tilføjelser!

5 1 stemme
Artikel Rating
abonnere på
giv mig besked kl
gæst

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest afstemt
Inline feedbacks
Se alle kommentarer
styrekugle

[…] Hvis du vil sy bæredygtigt, bør det første skridt være at opbruge og reducere det eksisterende lager af stof. Du kan også finde et par gode tips og hints om emnet, fx hvilken slags sæler du kan stole på, på True Fabrics-bloggen: 10 tips til bæredygtig syning. […]

valentina
1 år før

Vi syr gerne nye bukser til vores kunder af gammelt tøj.
Jeg tror på, at der ikke er noget mere bæredygtigt end upcyclede syprojekter. Ellers lægger vi også stor vægt på GOTS-certificeret økologisk bomuld. En rigtig god artikel, som alle burde læse.